VEKE
Városi és El?városi Közlekedési Egyesület

A VEKE ismét hazugságon kapta Horváth Csabát: nem igaz a londoni bírság

2010-05-19
By

A VEKE levélben fordult az Európai Bizottsághoz, miután a BKV ingyenessé tételéről szóló vitában Horváth Csaba érvként dobta be azt, hogy London 90 milliárd forintos bírságot kapott az Európai Bizottságtól a környezetvédelmi határértékek túllépése miatt. Az Európai Bizottság egyértelműen cáfolta az ingyenes BKV ötletgazdájának állítását.
Még mindig jobban megéri erre költeni, mint megvárni, hogy Budapestet az unió horribilis bírsággal sújtsa a vállalt környezetvédelmi előírások megszegéséért. Brüsszel tavaly Londonra szabott ki 90 milliárd forintnak megfelelő bírságot, Budapestnél ez akár 20-25 milliárdos bírság is lehet évente, 2011-től!” (Horváth Csaba: Szó sincs blöffízű kampányfogásról!, Népszabadság, 2010. május 4.)

Horváth Csaba nyilatkozata számos portálon megjelent, saját közleményt is adott ki e tárgyban.

Fontosnak tartjuk leszögezni: természetesen a környezetvédelem fontosságát nem vonjuk kétségbe, tűrhetetlennek tartjuk a levegőszennyezési állapotokat Budapesten és több más magyar városban is, nagyon szigorú intézkedésekre van szükség ezzel kapcsolatban – a VEKE épp ezen célok mentén küzd a tömegközlekedés javításáért és a rombolás megakadályozásáért. Mindez azonban senkit sem jogosít fel arra, hogy valótlan, teljesen alaptalan állításokkal támassza alá populista és a tömegközlekedés csődjét okozó javaslatát.

A londoni bírságról szóló állítás első hallásra sem tűnt valósnak és illett más valótlanságok sorába, ahogy a Hírszerző cikke ma össze is gyűjtötte: Horváth Csaba irreálisan magas, 80 milliárdos dugódíj-bevételt remélt, majd aztán valótlanul állította, hogy ingyenes lenne a velencei tömegközlekedés. Később az MTV reggeli műsorában a VEKE hiteles, Transport for Londontól származó adatait cáfolta meg, de a hamar kiderült: ő állított valótlanságokat, amikor egy nullával épp egy nagyságrenddel “felkerekítette” a londoni dugódíj-bevételeket.

A VEKE az Európai Bizottsághoz fordult, kérdésünk úgy szólt: igaz-e, hogy az Európai Bizottság Londont közel 300 millió angol font (kb. 90 milliárd forint) bírság megfizetésére kötelezte a szennyezési küszöbérték túllépése miatt?

A válasz félreérthetetlen volt, az Európai Bizottság Környezetvédelmi és Klímavédelmi Igazgatósága (DG Environment) válaszában egyértelműen cáfolta (“the simple answer is no”) Horváth Csaba állításait, hisz ugyan indult eljárás az ügyben, de az nem végződött bírsággal.

Az Európai Bizottság válasza a VEKÉ-nek

Az Európai Bizottság válaszának pontos, angol nyelvű szövegét az alábbiakban közöljük:

Answer

——————————————————————————–

Mr. Vitezy,

Please find below the reply from unit ENV.A.2: Compliance promotion, governance & legal issues (in the Environment DG).

The simple answer is no. The Commission has not fined the UK for this breach although legal proceedings have been launched on this matter.

Yours sincerely,

Ann Maher

Library/Information Centre

Shared Resources Directorate

SRD.1 – Human Resources & Administration DG Environment/DG Climate Action European Commission

B-1049 Brussels

Related Posts with Thumbnails

Hozzászólások



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *