VEKE
Városi és El?városi Közlekedési Egyesület

VEKE: a támadásokat nem hagyjuk – hasznos volt Vitézy Dávid FB-tagsága

2010-02-11
By

Az elmúlt napokban aljas és hazug támadások indultak a VEKE és Vitézy Dávid elnökségi tag, a BKV felügyelőbizottságának volt tagja ellen. Markovics Ernő VEKE-elnök állásfoglalása és Vitézy Dávid közleménye az alábbiakban olvasható.

Markovics Ernő VEKE-elnök állásfoglalása a BKV felügyelőbizottságában vállalt szerepről és a Vitézy Dávid elleni támadásokról

“Vitézy Dávid 2007. januárjától 2009. decemberéig volt a BKV Felügyelő Bizottságának tagja. A BKV felügyeletét ellátó testületben korábban nem volt jelen senki, aki az utasok szemszögéből próbált volna fellépni és képviselni az érdekeiket. A VEKE elnökségi tagja a Felügyelő Bizottságban számos eredményt ért el ezen a területen: az FB volt az első hivatalos testület, amely elutasította a BKV-nál tervezett járatritkítási csomagot vagy kiállt amellett, hogy a Siemenstől kapott kötbérből a Combinók légkondicionálására költsenek. Az FB-ben Vitézy Dávid rendszeresen fellépett a műszaki menetkimaradások csökkentése érdekében, bár sajnos e téren a cégvezetés igen minimális elkötelezettsége miatt legfeljebb egy-két átmeneti intézkedést tudott elérni.

Vitézy Dávid határozati javaslatával az FB-nek sikerült megakadályozni Baross kocsiszín eladását, melyre a Regőczi Miklós vezérigazgató-helyettes által vezetett értékesítési igazgatóságnak 2008-ban kifejezett szándéka volt.

Sajnálatos módon a BKV elmúlt éveit, így a Felügyelő Bizottság működését is inkább a korrupciós ügyek és különböző botrányok tematizálták és nem az arról szóló viták, hogy a közösségi közlekedés hogyan és milyen irányba fejlődjön. A manapság közismert botrányok nyilvánosságra hozatala, a vizsgálatok elindítása a VEKE elnökségi tagjának kezdeményezésére történt, ahogy a használtbusz-tender visszásságainak és a milliárdos tanácsadói szerződés gyanús részleteinek leleplezése is. Az összes, a BKV vezérigazgatója által megtett feljelentés a Vitézy Dávid által kezdeményezett felügyelőbizottsági vizsgálatok nyomán született.

Persze nem ment minden simán: számtalan alkalommal szavazta le a testület a vizsgálati javaslatokat, és egyes nyilvános szerződések kiadására is néha 6-8 hónapot kellett várni. A jogtalan BKV-s szerződések haszonélvezői a Vitézy Dávid által feltárt súlyos szabálytalanságok napvilágra kerülése miatt milliárdoktól estek el, nincs mit csodálkoznunk tehát azon, hogy a VEKE és személy szerint Vitézy Dávid lejáratására minden létező módszerrel és eszközzel kísérletet tesznek.

Az elmúlt napok újabb rágalmaira válaszul Vitézy Dávid egy közleményt is kiadott, melyet az alábbiakban teszünk közzé.

Még ha sok támadást is kaptunk, úgy látjuk, munkánk nem volt hiábavaló. Ha csak a járatritkítások megakadályozására, néhány jobbító javaslat keresztülvitelére gondolunk, akkor is így van. Összességében pedig úgy látjuk, hogy a korrupciós ügyek leleplezése hosszú távon is megváltoztatta a BKV működését, és reményeink szerint hozzájárult ahhoz, hogy a budapesti közösségi közlekedés elindulhasson a megtisztulás felé, ezáltal a forrásokat teljes egészében arra költse, amire az utasoktól és az adófizetőktől kapja. Budapest tömegközlekedésének működtetésére, fejlesztésére. Ha ehhez sikerült hozzájárulnunk Vitézy Dávid közel 3 éven át tartó felügyelőbizottsági tagságával, melyet a VEKE is támogatott, akkor már megérte.

Markovics Ernő

a VEKE elnöke”

Vitézy Dávid közleménye az elmúlt napok hazugsághadjárata kapcsán

Az elmúlt hetekben a BKV-nál lezajlott, a városházi politika legfelsőbb szintjeit elérő korrupciós botrányok kapcsán olyan nyilatkozatok és cikkek jelentek meg szocialista politikusok és a hozzájuk köthető médiatermékek részéről, melyek azt a teljesen hazug és csak a bosszú által táplált látszatot keltik, hogy a BKV-nál zajló korrupciós ügyletekhez leleplezésükön kívül bármi más közöm volna, vagy a korrupt cégvezetőkkel a felügyelőbizottsági és VEKÉ-s tisztségeimből adódó kötelezettségeimen túl bármilyen ismeretségben, kapcsolatban lettem volna.

A minden alapot nélkülöző, kétségbeesett hazugság-hadjárat oka érthető: a BKV felügyelőbizottságának tagjaként 2007 eleje és 2009 vége között számos, a Hagyó Miklós szocialista főpolgármester-helyettes által hozott BKV-menedzsmenthez köthető, korrupciógyanús ügyletre irányítottam rá a média figyelmét és kezdeményeztem vizsgálatokat. A BKV vezérigazgatója által eddig megtett, jelenleg is zajló nyomozásokat eredményező büntetőfeljelentéseknek kivétel nélkül mindegyike a javaslatomra megindított belső ellenőrzési vizsgálatok nyomán történt.

A bosszúhadjárat célja az, hogy a szocialisták minden alap nélkül megpróbáljanak a BKV-mocsárba maguk mellé rángatni mindenkit, elsősorban azokat, akik kétes ügyleteiket feltárták. Mindez persze évek óta folyik. Ahogy Demszky Gábor főpolgármester hétfői nyilatkozatából is kiderült: Hagyó Miklós, Horváth Éva és Regőczi Miklós már 2008-ban közösen indítottak minden elemében valótlan lejáratókampányt mások mellett civil szervezetünk, a VEKE és személyem ellen is.

A kizárólag mocskolódó és besározó szándékú nyilatkozatok, cikkek kapcsán a rágalmazók ellen az elmúlt napokban több tucat büntetőfeljelentést tettem. A feljelentések Horváth Csaba, a szocialista papagájkommandó összes többi tagja, valamint számos médiatermék ellen megtörténtek, köztük az épp a BKV-ügy gyanúsítottjai által szerkesztett és tulajdonolt internetes lap ellen is. Az elmúlt napokban tett nyilatkozataik miatt büntetőfeljelentést teszek Nyakó István és Budai Bernadett ellen is. Jelezni kívánom, hogy a jövőben is minden olyan személy vagy médiatermék ellen büntetőfeljelentést teszek, amely a nevemet a BKV-nál történt bűncselekményekkel, vagy azok gyanúsítottjaival rágalmazó és lejárató módon összefüggésbe hozza.

Vitézy Dávid

elnökségi tag

VEKE

Related Posts with Thumbnails

Hozzászólások



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *