VEKE
Városi és El?városi Közlekedési Egyesület

Buszsávok építése helyett félrevezetik a közvéleményt

2009-10-26
By

A városvezetés közleménye szöges ellentétben áll a saját javaslataikkal. A VEKE vasárnap kiadott közleményére a Fővárosi Önkormányzat ma válaszközleményben reagált. Sajnálatos módon azonban a válasz nem a problémák megoldása, hanem a közvélemény félrevezetése irányába mutat. A Főváros vezetői úgy látszik, nincsenek tisztában a saját előterjesztésükkel, amely gyökeresen eltérő javaslatokat tartalmaz a sajtóközleményükben megfogalmazottakhoz képest, ráadásul mindezt a VEKE közleményének „helyesbítéseként” állítják be – hamisan.
Egyesületünk nem kívánja minősíteni a Főváros eljárását, csupán a közlemény állításait állítjuk szembe Tiba Zsolt főjegyző csütörtöki Fővárosi Közgyűlési ülésére beterjesztett, a közleményünk kiadásának pillanatában is a Budapest portálon szereplő, érvényes előterjesztésével.

A Szentmihályi úti buszsáv kapcsán a városházi közlemény ezt írja:

„A szerződés november végéig megköthető, a szükséges önerő (kb. 70 millió Ft) biztosítása mellett. Ezt az önerőt biztosítani tudja Budapest, ha a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén ehhez megtalálja a forrást.”

Ezzel szemben a főjegyző előterjesztésében a következő határozati javaslat szerepel:

„A Fővárosi Közgyűlés nem kívánja megvalósítani “A budapesti közösségi közlekedés fejlesztése – a Szentmihályi úton buszsáv kialakítása útpálya szélesítéssel” c. projektet és ezzel összefüggésben nem kívánja megkötni ezen projekt támogatási szerződését.”

Tehát, ha a Fővárosi Közgyűlés megfogadja a VEKE javaslatait és leszavazza a városvezetés előterjesztését, akkor valóban megvalósulhat a buszsáv, egyébként viszont nem.

A Pesti úti buszsáv kapcsán a közlemény ezt írja:

„Ezt az útpálya szélesítéssel együtt történő beruházást az EU forráshiány miatt nem támogatta, de a tartaléklistán szerepelteti. Ezzel együtt a Főváros folytatja a projekt előkészítését, hogy a körülmények kedvező változása esetén a beruházás megkezdődhessen.”

Ezzel szemben a főjegyző előterjesztésében a következő határozati javaslat szerepel:

„A Fővárosi Közgyűlés nem kívánja megvalósítani “A budapesti közösségi közlekedés fejlesztése – a Pesti úton buszsáv kialakítása útpálya szélesítéssel” c. projektet”.

Egyrészről eleve hamis állítás, hogy az EU nem támogatta a projektet, erről szó nincs. Valóban tartaléklistára került – épp a forrás hiánya miatt, de ez nem elutasítást jelent. A főjegyző előterjesztése azonban nem a forrást biztosítaná, hanem a projektet törölné, a városházi közlemény állítása tehát arra vonatkozóan, hogy a főváros folytatná a projekt előkészítését, nem igaz. Illetve, akkor igen, ha a frakciók a VEKE kérésének megfelelően leszavazzák a városvezetés előterjesztését.

A négy további projekt (Dózsa György út, Andrássy út, Dél-pesti kórház, Krisztina körút) ügyében a Fővárosi Önkormányzat közleménye így fogalmaz:

„Ezeket a fejlesztéseket a városvezetés a 2010-es költségvetésben kívánja tervezni. Ellentétben a VEKE állításával, nincs tehát szó ezeknek a beruházásoknak az elhagyásáról.”

Ezzel szemben a főjegyző előterjesztésében a következő határozati javaslat szerepel:

“A Fővárosi Közgyűlés nem kívánja megvalósítani az alábbi beruházásokat: VI. ker. Andrássy út, VII.-XIV. ker. Dózsa György út, XII. ker. Krisztina krt., XX. ker. Jahn Ferenc kórház”

A városháza sajtóközleménye tehát nem igaz, a 2009. évi költségvetésből nem csak törölni szeretné a városvezetés javaslata ezt a négy intézkedést, hanem még azt is kimondatnák a Közgyűléssel, hogy a projekteket egyáltalán nem kívánják megvalósítani.

Úgy gondoljuk, hogy az eljárás további magyarázatot nem igényel. Felszólítjuk a városvezetést, hogy a nyilvánosság félrevezetése helyett inkább a buszsávok megvalósítása érdekében tegyék meg a szükséges lépéseket.

Related Posts with Thumbnails

Hozzászólások



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *