VEKE
Városi és El?városi Közlekedési Egyesület

Újabb módosítások a Paraméterkönyvben

2008-08-27
By

A Fővárosi Önkormányzat Városüzemeltetési és Környezetgazdálkodási Bizottságának augusztus 27-i döntése értelmében ismét történtek változások a Paraméterkönyvben. Egyesületünk az elfogadott változtatásokat jó kompromisszumnak tartja és támogatja.
A Városüzemeltetési Bizottságot is elérték a lakossági tiltakozások a II. és XXII. kerületekből, a Gábor Áron utcából és több más útvonalról. Egyesületünk egyértelmű álláspontja mindkét esetben az, hogy az autóbuszközlekedés fejlesztése a többség érdekét szolgálja, eddig közösségi közlekedéssel ellátatlan területeken teremti meg az elérhetőséget és az autó nélkül történő közlekedés lehetőségét. A szakbizottság hosszú vita után mind a XXII. kerületi VEKE-tanulmány alapján kialakított új buszhálózat bevezetését, mind a támogatásunkkal létrejött új Gábor Áron utcai 91-est támogatta.

Augusztus 18-án és 27-én számos más ügyben született döntés, melyek a 2008. május 28-án elfogadott Paraméterkönyvet módosítják. Ezek az alábbiak:

– A 150-es és a 250-es autóbuszok is mindkét irányban betérnek a Hittérítő útra, érintik a Vincellér utcai végállomást, szeptember 6-tól.

– A XII. kerületi önkormányzat és a lakosság tiltakozása miatt végül módosult a zugligeti térség kiszolgálása. A 28-as a korábbi döntésnek megfelelően 155-ösként a Szilágyi Erzsébet fasor – Kútvölgyi úti vonalon jár; a Moszkva tér és a Zugligeti út között. A 156-os útvonala és végállomása az eddigivelazonos, Moszkva tér –Dániel út között jár, Szent János Kórháznál fölfelé új megállóval. Korábban elfogadott, Dániel út és Libegő közötti szakasza elhagyásra kerül. A megszűnő 158-as autóbuszt a 156-os helyett az új 291-es váltja fel. A mai 91-es vonal (Nyugati pályaudvartól) megosztva közlekedik, részben 91-es jelzéssel a Gábor Áron út – Szilágyi Erzsébet fasor vonalon a Moszkva térig hosszabbodik, részben 291-esként a Gábor Áron utca – Budagyöngye – Szépilona érintésével a Libegőig jár. A 91-es korábban elfogadott közlekedési rendjében szereplő 91A járatok így 291-es jelzéssel a Libegőig közlekednek szeptember 6-tól, a 91-essel felváltva csúcsidőben 15-15, napközben és hétvégén 20-20, este 30-30 percenként.

– A 151-es autóbusz Csepelen a Kossuth Lajos utca helyi kiszolgálása érdekében nem a II. Rákóczi Ferenc úton halad Kőbánya felé, szeptember 6-tól. A Szent Imre téren a HÉV-állomáshoz betér, a Tanácsház utcán át.

– Az új 166-os autóbusz október 1-jétől a Gubacsi útig meghosszabbított útvonalon közlekedik, a Topánka utcán és a Török Flóris utcán át, a 3-as villamos kapcsolata és a pestimrei vonalközi végállomásozás megszüntethetősége miatt.

– Javaslatunknak megfelelően a 239-es autóbuszok munkanapokon reggel 8 és 9 óra között is indulnak az Urániától, garázsmeneti csonkamenetekben a Sasadi útig.

– A Gyöngytyúk utcai térség jobb kiszolgálása érdekében a 146A jelzésű autóbusz (mely csak Rákoskeresztúr városközpont felé jár) munkanapokon napközben is közlekedik, 60 perces gyakorisággal, a XVII. kerületi Önkormányzat kérése alapján.

– A szentendrei HÉV üzemidő változása miatt a 943-as éjszakai járaton kora hajnalban Szentendre felé – a jobb kiszolgálás érdekében – szükségessé vált egy többletindulás beépítése a menetrendbe, így a viszonylatnak bővül az üzemideje, 3:53-kor is indul Békásmegyerről.

– A 87-es, 87A és 187-es autóbuszok Kamaraerdő felé a Hamzsabégi úton át közlekednek, az új 150-es és 250-es buszok viszont a Bocskai úton közlekednek, Függetlenségi parki kitérő nélkül.

– A 96-os autóbuszok Cérnagyár felé a Leiningen Károly utca helyett a Nádor utcán át közlekednek, forgalomtechnikai problémák miatt.

– A 124-es autóbuszok az Eötvös utca helyet a Rákos út – Szőcs Áron utca útvonalon járnak.

– A 222-es autóbusz a Moszkva tér és a Zugligeti úton található Zalai úti megálló kapcsolata miatt Budakeszi felé a Zugligeti úton kitérőt tesz és a Kuruclesi úton át tér vissza a Budakeszi útra.

– A 21-es villamosok a IX. kerület kérése alapján sűrűbben, csúcsidőben 10, napközben 12 percenként közlekednek.

– A 233E autóbusz egyesületünk kérése alapján a Szabadság híd decemberi átadásáig továbbra is jár csúcsidőn kívül is.

– A 95-ös autóbusz egyes menetei az Arena Plazaval kötött szerződés alapján a Keleti pályaudvarig járnak, a többi indulásban 95A jelzéssel a Stadionokig járnak az autóbuszok. A 178-as buszok ugyanezen szerződés alapján a Stadionokig közlekednek, míg 178A jelzéssel jár betétjárat a Keleti pályaudvarig.

Related Posts with Thumbnails

Hozzászólások



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *