VEKE
Városi és El?városi Közlekedési Egyesület

Városrombolás a kormányzati negyed ürügyén: el a kezekkel a Nyugatitól!

2007-11-14
By

A kormányzati negyed építése kapcsán egyre gyakrabban merül fel vonatok kisöprése a Nyugati pályaudvar területéről. A Nyugatival kapcsolatban eddig csak rossz és még rosszabb elképzelésekről lehetett hallani, a tervezők városromboló ötleteik következményeit nem mérték fel. A vonatok csarnokon kívülre helyezésének terve és Rákosrendezőre telepítésének ötlete egyaránt káros elképzelések, bár kétségtelenül különböző mértékben. A VEKE ezúton tiltakozik a Nyugati pályaudvar tervezett kitelepítésének minden forgatókönyve ellen és felszólítja a Kormányt, hogy adja fel a ma is nehézkés budapesti elővárosi közlekedés rombolására vonatkozó terveit.
A Nyugati pályaudvarra Budapest fontos elővárosi vasútvonalai vezetnek be Esztergom, a Dunakanyar és Cegléd felől. Naponta több tízezer ember érkezik munkába, iskolába, illetve délután utazik haza lakhelyére. Jelenleg ezek azt utasok a vonatról könnyen átszállhatnak mind a metróra, mind a 4-6-os villamosvonalakra. Mindezek az adottságok, és a közelmúltban bevezetett ütemes menetrend teszi lehetővé, hogy ezeken a vonalakon a vasút ma valós alternatívája az autózásnak.

Nem kétséges, hogy ha a sajtóban megjelent tervek bármelyike megvalósul, akkor a ma vonatot használók egy része autóba ül majd, tovább terhelve a fővárosba bevezető utakat. A kényszerből a közösségi közlekedésnél maradók pedig naponta 20-30 perccel többet lesznek kénytelenek utazással és átszállásokkal tölteni. A világon példa nélkül álló beruházás valósul majd meg: sok milliárd forint elköltése után a közlekedők lassabban és kényelmetlenebbül jutnak majd el úticéljukhoz! Európában mindenütt fejlesztik az elővárosi vasúti közlekedést, itthon azonban a tettek és a szándékok rombolást mutatnak, a korábbi ígéretekkel ismét szöges ellentétben.

Érthetetlen az a gondolkodásmód mely szerint a Nyugati pályaudvar vonatainak azért nincs helye a kormányzati negyed környékén, mert biztonsági okokból kockázatot jelentenek, a vasút „nem fér” meg a negyed mellett, miközben Brüsszelben, az EU negyedben remekül élnek egymás mellett az EU hivatali épületei és a vasútvonal földalatti állomása.

Helytelenek a Nyugati pályaudvar csarnokának kiürítésére és bennük „közösségi tér” létrehozására irányuló tervek alátámasztására felhozott külföldi példák. Létezik számos olyan átépített pályaudvar Európában, melynek korábbi csarnoka már nem az eredeti funkciójában működik, de ez nem megy az érintett állomásokon a vasúti funkció kárára. A példának állított állomások (pl. a madridi) átépítésekor a megközelíthetőség, a vonat-metró átszállási viszonyok éppenhogy javultak, míg a Nyugatit érintő tervekben erről szó sincs!

A grandiózus tervek készítésekor a tervezők csak egy valamiről feledkeztek meg: az élhető városról. Ha a jelenlegi elképzelések megvalósulnak a kormányzati negyedért nagy árat fizet szinte minden budapesti és Budapestre utazó polgár, a károkozás jelentős. Világvárost akarunk építeni, miközben nem vesszük észre: újabb szögeket ütünk a város koporsójába.

Related Posts with Thumbnails

Hozzászólások



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *