VEKE
Városi és El?városi Közlekedési Egyesület

A VEKE álláspontja a BKV perindítási szándéka kapcsán

2006-08-17
By

A mai sajtóban megjelent, a BKV perindítási szándékára vonatkozó hírekre a VEKE az alábbi sajtóközleményben reagált.

A kidőlt oszlop. Nem biztos, hogy a józan eszét használta az, aki erre a rozsdahalmazra bármit is rá mert szerelni. Az el nem végzett munkák eltussolása miatti kínos sietség és a mindenáron való megfelelni akarás együtt irracionális döntésekbe viheti bele a legjobb mérnököket is., Margit híd, Budapest (forrás: VEKE)

A kidőlt oszlop. Nem biztos, hogy a józan eszét használta az, aki erre a rozsdahalmazra bármit is rá mert szerelni. Az el nem végzett munkák eltussolása miatti kínos sietség és a mindenáron való megfelelni akarás együtt irracionális döntésekbe viheti bele a legjobb mérnököket is., Margit híd, Budapest (forrás: VEKE)


A sajtóból meglepetéssel értesültünk arról, hogy a BKV hitelrontás miatt per indítását fontolgatja a VEKE ellen. Ezúton leszögezzük, hogy a nagykörúti üzemzavarok kapcsán tett korábbi kijelentéseinket, az üzemzavarok okára és a felelősségi viszonyokra vonatkozó, a BME vizsgálatán alapuló állásfoglalásunkat fenntartjuk. A vizsgálat tényeit ismerve kijelenthető, hogy az üzemzavarok idején egyedül a VEKE volt az, aki a közvéleményt megkísérelte a rendelkezésére álló információk alapján hitelesen tájékoztatni arról, hogy valójában mi okozza a sorozatos leállásokat. Ekkor még a városvezetés is politikai indíttatású, alaptalan kritikának tartotta aggályainkat, a BKV pedig a legkülönbözőbb állításokkal vezette félre a közvéleményt. A botrányok hatására az élet változást hozott: a főpolgármester mára elvesztette bizalmát a BKV menedzsmentjében, az újabb és újabb történésekből, illetve a vizsgálatból pedig egyértelműen kiderült, komoly mulasztások történtek a felújítás körül.

A vizsgálati jelentés alapján készült, hétfőn közzé tett állásfoglalásunk volt az, ami a BKV heves reakcióját kiváltotta. Hitelrontásról beszélnek, miközben csupán a jelentés állításai, és az abban foglalt tények alapján vontuk le a következtetéseinket, és állítottuk azokat szembe a korábbi BKV-nyilatkozatokkal. Ezek alapján vált egyértelművé, hogy tudatosan és sorozatosan félrevezette a nyilvánosságot, mind az üzemzavarok okát, mind azok számát illetően. Aba Botond „túl jó” felsővezetékekről, túl gyorsan hajtó villamosvezetőkről szóló nyilatkozatait a BME jelentése mind-mind konkrétan cáfolja. Ezek alapján tehát ha valakit a BKV beperelhetne hitelrontásért, az saját maga, illetve a cég vezérigazgatója lehet.

A következmények és a felelősök feltárása helyett az ügyet halogató mai felügyelőbizottsági ülésről való figyelemelterelés szándékat „megértjük”, ugyanakkor a BKV elmúlt napokban a sajtóban tett állításait egyértelműen visszautasítjuk. A VEKE politikamentes civil szervezet, mely alapszabályában deklaráltan egyetlen párthoz sem kötődik és szakmai alapokon, a politikai megfontolásoktól függetlenül végzi munkáját, és végezte eddig is – ezt eredményeinknél és tevékenységünknél jobban semmi sem támasztja alá. Bár a BKV a politikai vádakkal a VEKE jó hírnevét rontani kívánta, mi nem kívánunk azon szervezetek közé tartozni, akik költségvetési szervekkel való pereskedéssel végül az adófizetőket károsítják meg – hisz egy esetleges kártérítést nem az állítás megfogalmazója, hanem maga a BKV viselné.

Ugyanezen okokból arra kérjük Demszky Gábort, hogy éljen befolyásával és ne engedje, hogy egy fővárosi tulajdonban álló cég közpénzből azért pereljen be egy civil szervezetet, mert az a fővárosiak érdekeit védi, az elhallgatott tényekről tájékoztatást adott a budapestieknek és felhívta a figyelmet azokra a visszásságokra, amelyeket a városvezetés is csak ezen botrány folyamán ismert meg. Ettől függetlenül természetesen korábbi állításainkat vállaljuk, ha szükségessé válik, akkor a bíróság előtt is.

Budapest, 2006. augusztus 17.

Related Posts with Thumbnails

Hozzászólások



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *