Kitérő választ adott a Volánbusz a VEKE javaslatára | VEKE
VEKE
Városi és El?városi Közlekedési Egyesület

Kitérő választ adott a Volánbusz a VEKE javaslatára

2005-01-14
By

Több hónapos átfutás után kitérő, elutasító választ kaptunk a Volánbusztól a késő esti járatok ügyében.

Volánbuszok a cég érdi telephelyén., Volánbusz telephely, Érd (forrás: Vitézy Dávid)

Volánbuszok a cég érdi telephelyén., Volánbusz telephely, Érd (forrás: Vitézy Dávid)


A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület 2004 őszén küldött levelet a Volánbusz Rt. számára, amiben felhívtuk a figyelmüket arra, hogy a késő esti illetve éjszakai órákban elégtelen a helyközi buszközlekedés színvonala Budapest és az érdi autóbusz-pályaudvar között. Jelenleg 23.30-kor indul az utolsó járat Diósdon át, ill. 23.00-kor az M7 autópályán keresztül. A levél kivonata ITT olvasható.

Az általunk részletesen kidolgozott két javaslat a járatok ésszerű átszervezésével az érdi járatok üzemidejének meghosszabbítását tartalmazta. A VEKE a KelenföldrÅ‘l éjfélkor induló, néhány éve megszüntetett érdi járat visszaállítását szorgalmazta – de a menetrend ésszerű átszervezésének köszönhetÅ‘en többletköltség nélkül.

A budapesti agglomeráció legnagyobb településének késő esti tömegközlekedési kiszolgálását azért kell fejleszteni, hogy a fővárosba színházba, moziba és koncertekre járó vagy munkahelyükről késő este hazatérő érdieknek is lehetőségük legyen a méregdrága taxi és a korábbi hazaindulás helyett még éjfélkor is Volánbusszal hazatérni, ahogy ezt régebben is megtehették és tették is. A lakosság részéről felmerült valós igényt a VEKE helyi tagszervezete részletesen kidolgozta, a menetrend átszervezésének köszönhetően nem lett volna szükség több autóbusz elindítására az utolsó indulás későbbre tolásához.

A Volánbusz Rt. válaszlevele szerint az utasok elégedettek a mostani menetrenddel, ezért nem tartják indokoltnak bármilyen változtatás végrehajtását. Annak ellenére, hogy a VEKE a Budapestről Érdre tartó utolsó járat indulásának későbbre helyezésére tett javaslatot, a válasz nagy része nem erről szól. Fajcsák Lajos levelében az Egyesületünk által támogatott és valóban szükséges, de kétségtelenül többletköltségekkel járó éjszakai közlekedés beindítását utasítja el, a többletköltségekre hivatkozva. Ugyan a Volánbusznak nem a Budapest-Érd közötti éjszakai közlekedés beindításáról írtunk levelet, de a levélből kiderül, hogy ha Érd Város Önkormányzata finanszírozná ezeket a járatokat, akkor foglalkoznának a kérdéssel.

A VEKE Érd-Diósd helyi tagszervezete sajnálattal vette tudomásul, hogy konkrét, többletköltségektől mentes javaslatára kitérő választ kapott. Azonban, ha így alakult, akkor a levélben foglalt felvetéssel foglalkozni kívánunk, és a jövőben áttekintjük a Budapest és Érd közötti autóbuszközlekedés kiterjesztésének lehetőségét a nap 24 órájára, illetve ezen fejlesztés finanszírozási lehetőségeit.

Addig azonban ismételten megpróbáljuk megértetni a Volánbusz Rt.-vel: az ősszel elküldött javaslatunkban nem éjszakai közlekedést kértünk, hanem az esti járatok ésszerű átszervezését és így az üzemidő megnyújtását, a késő este hazatérő érdi lakosok igényének megfelelően.

VEKE Érd-Diósd helyi tagszervezet

Related Posts with Thumbnails

Hozzászólások



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *