A budai alsó rakpart bővítése: Közút- vagy városfejlesztés? | VEKE
VEKE
Városi és El?városi Közlekedési Egyesület

A budai alsó rakpart bővítése: Közút- vagy városfejlesztés?

2003-11-15
By

A VEKE koncepciója a budai alsó rakpart tervezett bővítésével kapcsolatban

0. Bevezetés

Jelenleg Budapest egyik legnagyobb közúti közlekedési problémája, hogy az agglomerációúthálózata bizonyos értelemben csonka; hiányzik a város belső részeit elkerülő közútirendszer. Míg Pesten a több, mint 100 évvel ezelőtt még erre a célra (is) tervezettHungária körutat teljes elkészültére benőtte a város, Budán még ez a körgyűrű is hiányzik,a legkülső gyűrűirányú főút a Nagykörút. Miután az M0-s nyugati szektora a terepviszonyok,a környező lakosság aggályai és a pesti oldalnál kisebb várható forgalom miatt időbenbeláthatatlan távolságba vész, várható, hogy még több évtizedig nem épül a budai oldalonújabb, a a város belsejét elkerülő út.

Ezért volt kézenfekvÅ‘ ötlet, hogy a budai fÅ‘gyűjtÅ‘cstorna miatt kiszélesítendÅ‘ alsórakpart egy tranzitútnak is helyet adjon. Egy itt áthaladó útvonal – megfelelÅ‘kialakítással – képes Bel-Budát “elkerülve” ellátni a budai oldal észak-déliátmenÅ‘forgalmának igényeit. Sajnálatosan azonban a jelenleg elkészült tervek kizárólag aközútfejlesztésre koncentrálnak, csak a városba, illetve a város túlsó végére való minélgyorsabb közúti eljutás szempontjait kívánják figyelembe venni. Azonban a tervek hibájakövetkeztében nem csak az történhet meg, hogy a város megsínyli ezt a “fejlesztést”, deaz is, hogy – a nem várt mértékű közúti forgalomnövekedés miatt – még a közútfejlesztéssem lesz sikeres; az alsó rakpart nem képes ellátni még a számára kitűzött feladatokatsem.

Ahhoz, hogy ennek az elejét vegyük, nem közútfejlesztési, hanem városfejlesztésiprogramban kell gondolkodnunk. Egyrészt a tervet komplex közlekedésfejlesztéssé kellbÅ‘víteni, azaz az adott irány tömegközlekedését is fejleszteni kell; másrészt figyelembekell venni a rendszer várossal való kapcsolatát, harmadrészt pedig – mint arra fentebbutaltunk – maga a közúti koncepció is átgondolásra szorul.

1. A jelenlegi terv

A jelenleg érvényes tervek szerint az alsó rakpart két feladatot kell, hogy ellásson abÅ‘vítés után. Egyrészt itt lesz a Bel-Budát tehermentesítÅ‘ észak-déli elkerülőút, másrésztaz alsó rakpartra vár az a feladat, hogy “Bel-Buda fÅ‘utcája” legyen. A terv egyéb(tömegközlekedés- vagy városfejlesztési) elemeket nem tartalmaz.

Pusztán közúti vonatkozásban, a koncepció alapvetÅ‘ hibája, hogy két, egymásnak teljesenellentmondó funkciót szán az alsó rakpartnak. Miután a “fÅ‘utca”-funkció a várossal valószoros kapcsolatot, az elkerülÅ‘ funkció pedig bizonyos (sÅ‘t, inkább teljes) elkülönüléstkövetel meg, mindkét feladat nem tűnik egyszerre elláthatónak. A gyors és viszonylagalacsony szennyezéssel járó áthaladást a sok csomópont fogja megakadályozni; emellett akül- és elÅ‘városokhoz való jó kapcsolat egy irdatlan forgalmat vonzó bevezetőúttávarázsolja ezt a “fÅ‘utcát”.

A közútfejlesztésen kívüli, egyéb szempontok elhanyagolása további gondokhoz vezet. Azirány tömegközlekedésének jelenleg is katasztrofális állapota az autóhasználat növekedésétserkenti; a városfejlesztési szempontok mellőzése pedig csak felteszi a koronát BudaDunától való elvágására, amitől a környezet- és városvédő szervezetek annyira tartanak.

2. Az egyesületünk által javasolt módosítások – mindezek fényében

2. 1. A közúti koncepció tisztázása

Miután a fentebb említett két közúti feladat összekeverése még az alapvető funkciót isellehetetleníti, szükséges a fejlesztésnek már ezt a magját is felülvizsgálni. Ezlényegében abból áll, hogy választani kell: melyik feladatot szánjuk az alsó rakpartnak?Miután az egész bővítést az elkerülőút teljes hiánya ihlette, kézenfekvő a válasz: azalsó rakpart elkerülőút kell, hogy legyen. Ebből következik, hogy az alsó rakpart nemlehet Buda főutcája, ezt a feladatot más útvonal kell, hogy ellássa.

Az elkerülőúti funkció megvalósítása viszont feltételezi a várostól való szeparáltságot;így nem hogy a jelenlegi tervben szereplő sok felhajtóra nincs szükség, de egyenesenkívánatos, hogy Bel-Budán ez az út ne is rendelkezzék városi kapcsolattal. Egyesületünkezért a Nagykörúton belüli szakaszra, azaz a Margit és a Petőfi híd közé nem tervezcsomópontot a rakpartra. Javasoljuk tehát a tervben szereplő Erzsébet hídi, Halász utcaiés Csalogány utcai csomópontok elhagyását.¤44¤

Az így “megtisztított” elkerülőút viszont a kívánt forgalmi terhelést 2×1 sávon is eltudja vezetni; a csomópontok visszaduzzasztó hatása nélkül változatlan szélességen isjelentÅ‘s kapacitásbÅ‘vülés érhetÅ‘ el. Természetesen a zavarmentesség miatt szükségeshosszú kanyarodósávok miatt ezt az utat jelentÅ‘s szakaszokon inkább három-, mintkétsávosként kell elképzelni, azonban a szükséges helyigény még mindig alatta marad azaktuálisan tervezett 2×2 sávos “városi autópályának”.Az akadálymentes használat további feltétele a nagykörúti (Margit és PetÅ‘fi hídi)csomópontok átalakítása.

2. 2. A szükséges kapcsolódó tömegközlekedési fejlesztések

Buda észak-déli irányú tömegközlekedése a rakpartbővítéstől függetlenül is nehézhelyzetben van. Ebben az irányban mindössze egy fél gyorsvasúti gerincvonal (aSzentendrei HÉV), valamint két kis jelentőségű, egymástól elválasztott villamosvonal(a 17-es vonala és a rakparti, Batthyány térig tartó, 19-es-41-es villamosvonal), ezenkívül a csúcsforgalomban minősíthetetlenül teljesítő buszvonalak jelentik atömegközlekedési szolgáltatást.

Ezek a gondok, valamint az igények volumene a dunamenti villamos-gerincvonal kialakításátés fejlesztését indokolják. Ennek részét képezi a két villamosvonal összekötése aBatthyány tér és a Margit híd közt, továbbá a budai rakparti villamosvonalmeghosszabbítása dél felé a Műegyetem rakparton. Kisebb fontossága és költségvetésiszempontok miatt ez utóbbi egyelőre késleltethető, de az előkészítését mindenképpen elkell végezni.

A Batthyány tér és a Margit híd közti összekötés – városszervezési szempontok alapján – alehetÅ‘ “legbeljebb” kell, hogy megvalósuljon, azaz a részletesebb tervek elkészítésekormeg kell vizsgálni, hogy lehetÅ‘ség van-e a vonal “behozására” a felsÅ‘ rakpartról – a Bemtér-Margit híd-szakaszon a déli Frankel Leó útra, vagy akár az egész Batthyány tér-Margithíd-szakaszon a FÅ‘ utca – déli Frankel Leó út-útvonalra.

A Műegyetem rakparti bÅ‘vítés idÅ‘vel el kell, hogy lássa a Műegyetemet teljes hosszában,ezen kívül szükséges, hogy elérje az ELTE lágymányosi épületeit is. A rakpartfejlesztéshezkapcsolódó minimális elÅ‘készítés a pálya helyének kijelölésén, elÅ‘készítésén kívültartalmazza a tervezett Szt. Gellért téri csomópont kiépítését, valamint egy fejvégállomáslétesítését a Műszaki Egyetem K épülete elÅ‘tt. Ez – azon túl, hogy az egyetem önmagábanjelentÅ‘s forgalmat vonz – lehetÅ‘vé teszi a 17-es villamos déli végállomásoztatását,valamint az 56-os villamos egy részének behozását, s ezzel a közvetlenHűvösvölgy-Bel-Buda-kapcsolaton túl a jelenleg csúcsidÅ‘ben rendszeres utaslemaradástprodukáló 18-as villamos északi szakaszának sűrítését a belsÅ‘ Bartók Béla út továbbiterhelése nélkül.

A vonal további részének (a Műegyetem déli végét, illetve az ELTE lágymányosi tömbjétellátó szakasznak) a teljes kiépítése az elkövetkező évekre halasztható.¤45¤

2. 3. Városfejlesztési szempontok

Azon túl, hogy a tömegközlekedésnek, mint a közlekedés “legvárosbarátabb” formájánakfejlesztésére is felhívjuk a figyelmet, szót kell ejteni a további városfejlesztésiszempontokról is. Tekintve, hogy ez már túlmutat egyesületünk szűken vett szakterületén,itt a három legfontosabb – a közlekedéshez szegrÅ‘l-végrÅ‘l kapcsolódó – kérdésre térünk ki.

Elsőként említendő a Batthyány tér és a Margit híd közti villamos-összekötésvárosfejlesztési kiaknázása. A megfelelően vezetett, a várostól nem elkülönített,emellett a gyalogosforgalomnak kedvező terek kialakításával kiegészített villamosvonallehetőséget ad Buda új belvárosának kialakítására is. Az ebben rejlő lehetőségeket bűnvolna elszalasztani.

Másodjára említjük a Műegyetem rakparti villamosvonal helyén jelenleg elhelyezkedÅ‘parkolók kiváltását. Itt a villamosvonal elÅ‘készítésének keretében kialakítandó egymélygarázs az egyetem számára; ez a mélygarázs kellÅ‘ kapacitással alkalmas lehet akörnyezÅ‘ felszín parkolásból eredÅ‘ zsúfoltságának csökkentésére is – ebben az esetben amegfelelÅ‘ felszíni parkolókapacitás megszüntetendÅ‘.

Harmadiknak fontos kiemelni, hogy mivel a tisztán tranzitútként működÅ‘ alsó rakpart ajelenleg tervezettnél kisebb útszélességgel képes ellátni feladatát, lehetÅ‘ség adódik afelszabaduló hely “emberbarátabb” hasznosítására. Elengedhetetlen a lehetÅ‘ legtöbbnövényzet telepítése, de szintén fontos, hogy ezt a helyet – a megfelelÅ‘ gyalogoskapcsolatkialakítása mellett – turisztikai szempontból is hasznosíthatjuk: rendelkezésre áll a helypár hajókikötÅ‘, illetve turistabusz-félreállóhely kialakítására.

3. Összefoglalás

Egyesületünk a budai alsó rakpart bővítésére irányuló jelenlegi terveket több pontonhibásnak, hiányosnak tartja. Egyrészt az alapkoncepció téves, az alsó rakpart nem lehetvárosi főút és elkerülőút egyben, hiszen ekkor egy rosszul működő bevezetőúttá válik;másrészt a jelenlegi tervek nem fordítanak figyelmet a tömegközlekedésre, valamint azegyéb városfejlesztési szempontokra sem.

E hibák kiküszöbölésére dolgoztuk ki az ebben a cikkben vázolt komplex városfejlesztésiigényű közlekedésfejlesztési tervet.

Related Posts with Thumbnails

Hozzászólások



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *